Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Upplev fantastiska Kinda kanal

Bild på Tannefors slussar en solig sommar dag.Bild på Tannefors slussar en solig sommar dag.

Kinda kanal är en destination för rekreation och äventyr, både på vatten och land. Kanalen skryter med vackra upplevelser både i vatten och på land, såsom vandring, cykling, paddling, kulturella upplevelser och att bara njuta av naturen. Att glida fram på kanalen med sin båt i sakta mak ger ro till själen.

Kinda kanal är den perfekta destinationen för alla som vill koppla av och njuta av naturens skönhet. Med sina varierande landskap, autentiska slussar och många startpunkter är kanalen en idealisk destination för båtentusiaster som uppskattar äventyr och friluftsliv.

Autentiska slussar med rik historia

Kanalens autentiska slussar, som är en del av dess rika historia och arv, är en attraktion för många båtentusiaster. Kinda Kanal har 15 handdrivna slussar som har förblivit oförändrade i nästan 150 år, vilket erbjuder en unik upplevelse för besökare.

Bild på slussen i Brokind, som är en av slussarna längs med Kinda kanal.

Norra och södra regionerna

Kanalens norra region kännetecknas av Linköping, där besökare kan njuta av ett brett utbud av stadsaktiviteter.

Kanalens centrala del, också känd som Stångåstråket, är en populär destination för joggare och flanörer. Tack vare kanalens nationella intressestatus har mycket av kanalens historiska charm bevarats, vilket ger besökare en genuin upplevelse av slussarna i deras ursprungliga miljö.

Kanalens södra del erbjuder en annan upplevelse med glesare bostäder och en mer robust och vild natur. Det vackra sjöriket ger utrymme för härliga båtturer med strandhugg lite här och där.

Området har flera stora herrgårdar och gods som är en del av norra Europas största sammanhängande ekskog. Kanalens sex sjöar och naturliga vattendrag är sammanlänkade av konstgjorda kanaler och tar dig genom ett tusenårigt odlingslandskap med en rik historia.

Vill man sedan ut till östkusten och havet, så går det bra att boka transport av sin båt från Horn.

Åka med egen båt genom Kinda kanals slussar. På bilden kan vi se en båt som slussas genom Hovetorps slussar.

 

Njut av Kinda kanals unika slussar

Kanalens slussar är en unik och viktig funktion i Kinda kanals upplevelse. Varje sluss har sin karaktär och charm, och vissa ligger inom gångavstånd från centrala Linköping, medan andra är inbäddade i pittoreska lantliga omgivningar eller nära norra Europas största sammanhängande ekskog. Besökare kan nå alla kanalens nio slussområden, som omfattar 15 handdrivna slussar, med kollektivtrafik.

Nykvarns sluss, som är den första eller sista slussen på Kinda kanal, beroende på färdriktningen, är ett utmärkt exempel på kanalens historiska slussar. Slussen har en höjdskillnad på 2,8 meter och förbinder sjön Roxen / Göta kanal med Kinda kanal. Besökare kan njuta av en härlig park på Nykvarnsholmen, belägen bredvid slussen, för att ta en promenad eller sitta på gräset med en kopp kaffe.

Upptäck kindakanal.se

På kindakanal.se du hittar all information du behöver för att göra din semester på kanalen till en upplevelse du aldrig kommer glömma.

Båtsemester

Läs mer

Upptäck Kinda kanal

Läs mer

Boka kanalbiljett

Läs mer


Samarbetspartners

Visit Linköping & Co logotyp  Linköpings kommun logotyp  Kinda kommun logotyp  Region Östergötland logotyp