Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Slussar längs med Kinda kanal

Åka med egen båt genom Kinda kanals slussar. På bilden kan vi se en båt som slussas genom Hovetorps slussar.Åka med egen båt genom Kinda kanals slussar. På bilden kan vi se en båt som slussas genom Hovetorps slussar.

Varje sluss längs med Kinda kanal är unik och värd ett besök. Några ligger på kort promenadavstånd från centrala Linköping och andra hittar du vackert belägna på landsbygden eller i närheten av norra Europas största sammanhängande eklandskap.

Vetskapen om att slussarna har transporterat människor i snart 150 år, och fortfarande fungerar på nästan exakt samma sätt idag, gör nästan att upplevelsen förstärks. Totalt finns det 15 stycken handdrivna slussar i nio slussområden som du kan besöka, dessutom kan du nå dem med kollektivtrafiken. Hitta din favorit nedan, eller besök dem alla! För som sagt, varje sluss är unik och har en egen historia.

För dig som vill åka fritidsbåt på Kinda kanal så finns info om öppettider och slussavgifter på denna länk.

Nykvarns sluss

Nykvarns sluss är den första eller sista slussen på Kinda kanal beroende på färdriktning med en nivåskillnad på 2,8 meter. Den är också förbindelsen mellan sjön Roxen/Göta Kanal och Stångån/Kinda kanal.

På Nykvarnsholmen, precis vid slussen, finns en helt ny och mycket mysig park att strosa runt i eller att sitta i gräset med en kaffetermos i. Här finns även en fiskväg och fiskränna som är en av Linköpings största naturvårdssatsningar. Mer info om projektet finns på linkoping.se/fiskvag.

Tannefors slussar

Tannefors slussar består av tre slussbassänger och lyfter 10,5 meter. I Tannefors finns gästhamn och kafé. Mellan Stångån och kanalen ligger ön som kallas Hawaii. Tanneforsfallen användes tidigt för industriell verksamhet. Omkring år 1865 fanns det 29 kvarnar. Vid den tiden låg Tannefors utanför Linköping ”på landet”. Efter kanalens färdigställande byggdes Linköpings första vattenverk här.

Hackefors sluss

Hackefors sluss har en höjdskillnad på 6,8 meter. Den stod färdig 1869 och var då världens djupaste enkelsluss. Idag är den Nordens djupaste träsluss. Redan på 1200-talet gav forsarna i Hackefors kraft åt mjölkvarnar.

Hjulsbro sluss

Hjulsbro sluss har en nivåskillnad på endast 0.2 meter. Den låga höjden medför oftast att slussen står öppen under sommarhalvåret.

Slattefors sluss

Slattefors sluss ligger längst med Stångån innan kanalen rinner ut i sjön Ärlången. Slussen har en höjdskillnad på 3,2 meter. Den sista svängbara bron fanns i Slattefors fram till 1980-talet.

Sturefors sluss

Sturefors sluss med sina 3,2 meter i höjdskillnad ligger placerad där Stångån och Kinda kanal rinner ut i Ärlången. Bara en kort promenad från slussen finner man Sturefors slott med anor från 1300-talet. Slottet kan du enbart se från utsidan, men det är värt ett besök för den fina engelska parken som tillkom under 1700-talet med en magnifik spegeldamm och naturreservatet som ligger på det gamla slottets ägor. Sturefors naturreservat karaktäriseras av öppna betesmarker, ekhagar och ädellövskog i ett odlingslandskap med mycket gamla anor.

Hamra slussar

Här möts du av 2 slussar med en höjdskillnad på 8,9 meter.

Hovetorp slussar

Hovetorps slussar ligger vackert inbäddade i eklandskapet och har en total nivåskillnad på 15,8 meter fördelat på 4 bassänger. De nedre slussarna är en trippelsluss medan den övre är en enkel och mellan dem ligger en liten damm. I Hovetorps gästhamn direkt söder om slussarna finns trailerramp och även några ställplatser för husbilar.

Brokind sluss

Den första eller sista slussen i kanalen beroende på färdriktning. En enkelsluss med en nivåskillnad på cirka 1,6 meter. Slussen har en fantastisk inramning med Brokinds gård strax intill, mellan sjöarna Järnlunden och Lilla Rängen.

Ta dig till slussarna med kollektivtrafik

Upptäck kindakanal.se

På kindakanal.se du hittar all information du behöver för att göra din semester på kanalen till en upplevelse du aldrig kommer glömma.

Boka kanalbiljett

Läs mer

Upptäck Kinda kanal

Läs mer

Boka kanalbiljett

Läs mer


Samarbetspartners

Visit Linköping & Co logotyp  Linköpings kommun logotyp  Kinda kommun logotyp  Region Östergötland logotyp