Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Tips på paddlingssträckor
i Kinda kanal

Bild på en person som paddlar i Kinda kanal på en vacker sommardag.Bild på en person som paddlar i Kinda kanal på en vacker sommardag.

Kinda kanal och dess sjösystem har fina paddelvatten en stor del av året. Kanotbryggor finns i anslutning till alla slussar så att man kan lyfta förbi slussarna. Under ordinarie högsäsong är du välkommen att prova att slussa.

Förutsättningarna är då att kanadensare och kajaker endast får slussa nedströms av säkerhetsskäl och då i grupp om minst fem kanoter med en slussavgift på 50 kr per kanot och sluss. Vi rekommenderar dock generellt att man lyfter kanadensaren/kajaken och bär den förbi slussen landvägen. Trevlig färd!

Tips: Har du ingen egen kajak? Då finns det som tur är flera kajakuthyrare runt Kinda kanal att välja mellan för att göra ditt kajakäventyr till verklighet! Läs mer om de olika uthyrarna på länkarna nedan:

Hjulsbro – Linköping

Distans: ca 7 km

En fin sträcka i Linköping är sträckan mellan Hjulsbro sluss och centrala Linköping (sandstranden vid Scandic City).

Har du egen kajak går det bra att köra bilen fram till kajakbryggan vid Hjulsbro sluss. När du lastat av kajaken åker du några hundra meter till Hjulsbrobadet och parkerar. Därifrån promenerar du tillbaka till kajakerna.

Utgår du från Hjulsbro som startpunkt, tar du dig enkelt dit med kollektivtrafik buss 16 från Linköpings resecentrum till Hjulsbroskolan.

Paddlingen börjar vid Hjulsbro sluss. Här är nivåskillnaden så liten att slussen alltid står öppen. Fortsätt paddlingen till Hackefors sluss. Här passerar du villor i Linköpings utkant med gröna trädgårdar. Kanalen har lite bredare känsla här.

Efter 1 kilometers paddling är du framme vid Hackefors sluss – Norra Europas högsta enkelsluss.

Nästa sträcka är från Hackefors sluss till Tannefors slussar, en sträcka på 4,2 kilometer. Ännu fler lummiga villaområden passeras och du kommer så sakteliga närmare centrala Linköping.

Sista paddlingen sker från Tannefors slussar till sandstranden vid hotell Scandic City. Det är en sträcka på 3 kilometer. Glid förbi de vackra centrala delarna av Linköping.Vid sandstranden vid Scandic City finns en kajakbrygga där du lägger till och drar upp kajaken.

OBS!

Om man vill slussa längs med sträckan krävs det att man är i en grupp om minst fem kanoter/kajaker (slussavgift på 50 kr per kanot och sluss). Vi rekommenderar att man lyfter kanadensaren/kajaken och bär den förbi slussen landvägen.

Två kajaker i vattnet i centrala Linköping

Paddling i både grävd kanal och på vackra sjön Stora Rängen

Distans: 9,5 km

Kom med egen bil till Hovetorp slussar eller ta bussen (buss 566) från t ex Linköping resecentrum (24 min). Gå till hamnen i Hovetorp och utgå från kajakbryggan. Lägg i och paddla först genom den smala grävda kanaldelen i 2,5 kilometer. Därefter sker paddlingen på sjön Stora Rängen. Passera öar med klippor och orter med hus och härliga trädgårdar. Paddlingen på sjön är 7 kilometer. Paddla alltid nära land för att vara på den säkra sidan.

Väl framme vid Vårdnäs Stiftsgård drar du upp din kajak och pustar ut. På Vårdnäs Stiftsgård går det ofta bra att äta lunch eller middag och även övernatta.

Åker du buss är det 1 km till busshållplatsen från Vårdnäs Stiftsgård. Ta buss 566 till Linköpings Resecentrum (40 min).

Paddling runt Vårdnäs

Distans: Valfri

Vårdnäs Stiftsgård är en bra utgångspunkt för paddlare som vill upptäcka fina delar av Kinda Kanal.

Från Vårdnäs Stiftagård går det bra att paddla både norr ut i Stora Rängen och även väster och syd in i sjön Lilla Rängen och vidare till orten Brokind och Brokind sluss. För den som vill paddla lite längre går det även att paddla genom/lyfta förbi Brokind sluss och paddla vidare till naturreservatet Viggeby med härliga klippor och även sandstränder.

Vid Vårdnäs Stiftsgård finns det kajaker eller kanoter som går att hyra på plats.

Ta egen bil till Vårdnäs eller buss 566 från Linköpings Resecentrum (40 min) sedan 1000 m promenad för att komma till anläggningen.

Kajak i Stora Rängen

Rimforsa som utgångspunkt (Järnlunden)

Distans: Valfi

Härlig paddling på sjön Järnlunden med många öar med klippor. Välj själv hur långt du vill paddla.

Rimforsa samhälle är en bra utgångspunkt för paddling i sjön Järnlunden. Har du egen kajak går det bra att parkera vid hamnen i Rimforsa och lägga i kajaken där vid bryggan. Vill du lyxa till det går det bra att hyra kajak på Rimforsa Strand när du samtidigt övernattar där.

Det går även bra att hyra kajak eller kanot på Liljeholmen Herrgård i Rimforsa. Där går det även bra att övernatta.

Till Rimforsa tar du dig med egen bil, med buss eller med tåg. Från resecentrum är det 1000 m att promenera till hamnen. Ska du ta dig till Liljeholmen Herrgård från resecentrum är promenaden ca 1700 m.

Börja paddlingen i Rimforsa genom veteranbåtshamnen och sedan vidare genom Rimforsa kanal. Därefter kommer du ut på sjön Järnlunden. Här finns det mycket nybyggda hus att titta på då Rimforsa växer i ett högt tempo. Sjön bjuder även på flera härliga öar eller klippor att göra strandhugg på. Du väljer själv hur långt du vill paddla.

Paddla sedan tillbaka till utgångspunkten i Rimforsa när du är nöjd.

Rimforsa som utgångspunkt (Ämmern)

Distans: Valfri

Rimforsa samhälle är en bra utgångspunkt för paddling i sjön Ämmern. Välj själv hur långt du vill paddla.

Har du egen kajak går det bra att parkera vid hamnen i Rimforsa och lägga i kajaken där vid bryggan.

Först paddlar du en sträcka på Åsunden (ca 800 m) innan du kommer fram till nyrenoverade Schedevi kanal (500 m lång). Paddla genom den grävda sträckan och kom sedan ut i sjön Ämmern. Du väljer själv hur långt du vill paddla.

Paddla sedan tillbaka till utgångspunkten i Rimforsa.

Rimforsa som utgångspunkt (Åsunden)

Distans: Valfri

Rimforsa samhälle är en bra utgångspunkt för paddling i sjön Åsunden. Välj själv hur långt du vill paddla.

Har du egen kajak går det bra att parkera vid hamnen i Rimforsa och lägga i kajaken där vid bryggan.

Här väljer du själv hur långt du vill paddla. Myspaddla och gör strandhugg och ligg och sola på klipporna eller paddla långt. Vill du kan du paddla hela vägen söder ut till sjön Åsunden tar slut (och även Kinda Kanal) i Horn, en sträcka på 30 km! Den södra delen av Åsunden är en stor sjö där det ibland kan vara hårdare väder och större vågor. Planera paddlingen efter vädret!

Här kan du välja att paddla tillbaka till där du kom ifrån eller avtala med din kajakuthyrare att de möter upp er där det passar er bra.

Paddling från Rimforsa samhälle till Vårdnäs Stiftsgård

Distans: 19 km

En vacker paddling på 19 kilometer på sjöarna Åsunden, Järnlunden och Lilla Rängen.

Börja din paddling i Rimforsa hamn och paddla till Vårdnäs Stiftsgård. På vägen passerar du Rimforsa kanal, stora lyxiga hus på strandtomter vid Järnlunden, härliga flathällsöar perfekta för strandhugg, naturreservatet Viggeby med sin vackra natur och härliga badplatser. Du passerar Brokind sluss där pampiga Brokind Herrgård ligger. Paddla vidare norr ut så kommer du tillslut fram till Vårdnäs Stiftsgård.

OBS! Om man vill slussa genom Brokind sluss krävs det att man är i en grupp om minst fem kanoter/kajaker (slussavgift på 50 kr per kanot och sluss). Vi rekommenderar att man lyfter kanadensaren/kajaken och bär den förbi slussen landvägen.

Björkfors som utgångspunkt (Björkern och/eller Åsunden)

Distans: Valfri

Samhället Björkfors ligger i den sydöstra delen av Kinda Kanal-området. Här är naturen mer dramatisk med branta berg. Björkfors är en bra utgångspunkt för paddling på antingen sjön Åsunden eller sjön Björkern. Eller varför inte kombinera paddling på båda sjöarna med en övernattning på Björkfors kajak & hostel? Här kan man också hyra kajak och kanot och få information om sjösystemet. Björkfors når du med egen bil eller med kollektivtrafik till Rimforsa eller Kisa och därifrån beställa så kallad ”närtrafik” för att bli körd till Björkfors.

I västra Björkfors samhälle finns en kajakbrygga i sjön Åsunden och den mer centrala delen av Björkfors finns en kajakbrygga för sjön Björkern.

Björkern är en mindre sjö som är ca 7 kilometer lång och har ingen vattenförbindelse med Åsunden och Kinda Kanal. Du kan paddla till Drabo Hälsobrunn eller gör gärna ett strandhugg vid Valö Café och festplats. Där finns en sandstrand och café med både fika och mat. Vissa dagar erbjuds det underhållning. Det finns också 2 naturreservat som ni kan besöka om ni vill kombinera paddling med vandring.

Åsunden har mängder av vackra spännande obebodda öar som du kan paddla runt och besöka. Här är det verkligen ett paradis för paddlare. Man kan paddla  till Horn och hycklinge eller besöka östergötlands största skeppsättning Gumhem.Man kan paddla hur lång som helst då det är en stor sjö och sitter ihop i hela sjösystemet Kinda Kanal upp till Linköping i norr.

Valö

Paddling hela Kinda Kanal från Björkfors eller Horn i söder till Linköping i norr

Distans: 80 km

Det är en riktigt äventyr att paddla hela vägen upp till Linköping. Sträckan går genom sjöarna Åsunden, Järnlunden, Stora och Lilla Rängen och Ärlången. I kanalen finns flera slussar där du måste lyfta förbi kanoten, så en kanotvagn underlättar. Längs leden passerar du bland annat naturreservaten Hackelboö, Viggeby, Brokind och Sturefors och de vackra kulturmiljöerna vid Brokinds, Bjärka Säby och Sturefors slott.

Upptäck kindakanal.se

På kindakanal.se du hittar all information du behöver för att göra din semester på kanalen till en upplevelse du aldrig kommer glömma.

Boka kanalbiljett

Läs mer

Upptäck Kinda kanal

Läs mer

Boka kanalbiljett

Läs mer


Samarbetspartners

Visit Linköping & Co logotyp  Linköpings kommun logotyp  Kinda kommun logotyp  Region Östergötland logotyp