Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny Gå direkt till meny

Kultur längs med Kinda kanal

Bild på Sturefors slott som ligger längs med Kinda kanalBild på Sturefors slott som ligger längs med Kinda kanal

Slott och herresäten, hembygdsgårdar, kulturarv och museum. Det finns mycket kultur att upptäcka längs Kinda kanal. Ta del av vår karta på några av de smultronställen som ligger i anslutning till kanalen.

Sturefors slott

Bild på Sturefors slott som ligger längs med Kinda kanal

Sturefors slott med sin vackra gula slottsbyggnad är ett av landets bäst bevarade 1700-talsslott och ligger i grönskande omgivningar vid Kinda kanal och sjön Ärlången. Slottet ritades för Carl och Christina Piper av arkitekten Nicodemus Tessin den yngre och tillhör idag ätten Bielke.

Sturefors slott kan endast besökas från utsidan, men de vackra omgivningarna är väl värda ett besök!

> Läs mer på deras webbplats

Nya Slottet Bjärka-Säby

Bild på Bjärka-Säby slott framifrån på en fin sommardag.

Nya slottet Bjärka-Säby stod färdigt vid sekelskiftet 1799-1800 och är byggt i prunkande barockstil med säteritak. Upphovsman till det nya slottet var Germund Ludvig Cederhielm, arvtagare av Bjärka-Säbys gamla slott.

> Läs mer på deras webbplats

Landeryds Hembygdsgård

Bild på Landeryds Hembygdsgård

Landeryds Hembygdspark, en oas vid Landeryds Golfbana i Linköpings södra delar. I parken som började byggas 1982 finns nu 10 tidsenliga byggnader som bygds upp ideellt av Hembygdsföreningens medlemmar. Här finns bingo och frågepromenad. Här finns också textilmuseum, skola, smedja och vävstuga. Hackefors Porslinsmuseum är ett givet besök. Hembygdsparken är ett kulturarv och drivs av Landeryds Hembygdsförening.

> Läs mer på deras webbplats

Kisa Emigrantmuseum och Café Columbia

Bild på insidan av Emigrantmuseum. Ett museum som ligger nära Kinda kanal.

Kisa Emigrantmuseum och Café Columbia finns i ett av Kisas äldsta hus. Museet berättar om bygdens tidiga emigration med start 1845 av bonden Peter Cassel och flera andra levnadsöden och visar byggnadens unika historia som apotek och emigrantbyrå. Caféet öppnades 1921 av Dorothea Florén som gav det namnet Café Columbia. Dorothea återvände till Sverige från Amerika och skapade med sitt café en mötesplats där folk samlades och drack nymodigheten bryggkaffe.

> Läs mer på deras webbplats

BP Nostalgimack i Björkfors

Bild på nostalgimacken i Björkfors.

BP Nostalgimack med interiör från 1955. Macken öppnade 1955 och var i bruk till 1983. 2001 invigdes macken till Nostalgimuseum och är idag inredd som den såg ut på 1950- och 60-talen. Smörjbryggan finns men ingen verkstad eftersom arbetena gjordes utomhus.

Under sommaren står bilar och mopeder uppställda utanför & flera evenemang anordnas så som festkvällar, rock’n roll och rockabilly, bilträffar, mc-träffar och mopedträffar. Se webbplats för uppdaterad information om evenemang.

> Läs mer på deras webbplats


Samarbetspartners

Visit Linköping & Co logotyp  Linköpings kommun logotyp  Kinda kommun logotyp  Region Östergötland logotyp